CSALÁDI HÁZ

IKERHÁZ ÁTALAKÍTÁS ÉS BŐVÍTÉS

Projekt adatok

Tervezési helyszín: Budapest

Tervezés éve: 2021

Állapot: Kivitelezés alatt

Tervező építészek: Péczka Szilvia

A tervezési feladat egy meglévő épület átalakítása és tetőteres bővítése. Ami plusz kihívás jelentett, hogy ez a meglévő épületrész egy ikerház egyik fele. A tágabb és szűkebb környezetben és találhatóak tetőtérbeépítéssel bővített, magasított, eredetileg hasonló ikerházak. Az érintett szomszéd itt azonban nem kívánja a házrészét a távolabbi jövőben sem átalakítani, így a tetőtér beépítését hozzá illeszkedően, a jelenlegi geometriában kellett megoldani.
Emellett a telek méretei is korlátozottak, így a földszintes bővítést is elvetettük.

Ezekhez alkalmazkodva a ház meglévő földszinti része is különösen kompaktul át lett tervezve, hogy a tetőtér beépítésével kiegészítve az Építtető család minden igénye kielégíthető legyen. Ezt nagyban segítette a szuper szakági csapat, akik kooperatívan közreműködtek már a koncepcionális fázisban is.

A ház korszerűsítését is terveztük, utólagos hőszigeteléssel, nyílászáró cserével, új, modern fűtési rendszer kiépítésével. Az új homlokzatok megjelenésében modern, egyúttal időtálló képet adnak. A felhasznált homlokzati anyagok visszafogottságával egyúttal a meglévő környezetbe, megmaradó épülethez is finoman illeszkedik a tervezett épület.